dinsdag 23 april 2013

Provençaalse groentetaart


Groentetaarten zijn dankbare vegetarische gerechten. Er zitten eieren en room in waardoor je het vlees gemakkelijker kan weglaten. Deze vegetarische taart biedt daarenboven het voordeel dat je ze gemakkelijk in een niet-vegetarische versie kan omzetten.

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg bij voorkeur biologisch
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 courgette, in kleine blokjes
1 aubergine, in kleine blokjes
1 kleine ui, fijngesnipperd
200 ml (haver)room
200 g parmezaan, vers geraspt
3 eieren
0.5 tl tijm
0.5 tl oregano
0.5 tl rozemarijn
kruidenzout en zwarte peper
3 el olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg uit in een taartbodem samen met het bakpapier. Prik het deeg in met een vork en leg er bakpapier in. Giet hierover de bakbonen of een vulling van oude rijst of linzen en bak de deegbodem gedurende 15 minuten voor.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui glazig. Voeg er daarna de paprika, courgette en aubergine aan toe en laat de groenten beetgaar stoven.
  • Haal de deegbodem uit de oven, verwijder de nepvulling en smeer er onmiddellijk een eetlepel olijfolie overheen. 
  • Verdeel de parmezaan over de bodem.
  • Verdeel de groentemengeling over de kaas.
  • Klop de eieren los met de kruiden, het zout en de peper. Voeg de room eraan toe en meng goed.
  • Giet dit mengsel over de groenten.
  • Zet de taart in de oven en laat nog 35-40 minuten bakken tot de vulling opgesteven is.

Tip: Heb je het liever eens niet vegetarisch? Vervang dan 100 g van de parmezaan door 100 g gerookt spek in kleine blokjes gesneden, dat je vooraf even gebakken hebt in een pan.

Geen opmerkingen: