vrijdag 24 januari 2014

Kulebiaka, een vegetarische versie met kool



Tot voor enkele dagen was kulebiaka mij totaal onbekend. Ik kwam het tegen bij mijn zoektocht naar een vegetarisch recept met groene kool of savooikool.

Kulebiaka is een grote Russische pastei. De traditionele vulling bestaat uit boekweit en zalm. Deze versie met kool en hardgekookt ei is niet alleen lichter maar ook veel goedkoper zonder dat ze aan smaak moet inboeten.

Ik heb me gebaseerd op het recept uit het ‘Groentekookboek’ van Jane Grigson waarbij ik onder andere de hoeveelheid kool en het vetgehalte en de vetsoort aangepast heb.

 


Normaal heeft deze pastei een rechthoekige vorm, die van mij leek eerder op een vulkaan.
Door iedereen hier thuis lekker gevonden.
Voor herhaling vatbaar dus!!



Ingrediënten

1 grote ui, gehakt
3 el olijfolie
50 g boter
800 g savooikool, schoongemaakt
4 hardgekookte eieren, grof gehakt
2 el vers dillegroen, fijngehakt (of 4 tl gedroogd)
2 gehoopte el peterselie, fijngehakt
Peper, naar smaak
Zout, naar smaak
2 rollen bladerdeeg
Een beetje melk voor een glanzende bovenkant
Zure room voor het serveren

Bereiding

  • Fruit de ui in de olijfolie zonder hem bruin te laten worden.
  • Snij de harde stelen en bladeren van de kool en snij ze in dunne reepjes. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk ongeveer 800 g gesneden kool overhebt. Leg de gesneden kool in een vergiet en giet er kokend water over. Laat wat afkoelen en druk er dan zoveel mogelijk vocht uit.
  • Doe de kool bij de ui en laat verder stoven in zijn eigen vocht (met deksel). Als de kool net gaar is, maar nog wat knapperig, laat je hem goed uitlekken in een vergiet.
  • Doe terug in een kom. Voeg het gehakte ei, kruiden, peper en zout toe.
  • Leg één uitgerolde rol bladerdeeg op een bakplaat op bakpapier.Schep de vulling erop en laat langs de randen 2 à 3 cm vrij.
    Rol de tweede rol bladerdeeg  uit tot een wat grotere cirkel met een deegroller en leg over de vulling. Rol de randen op en druk ze stevig dicht.
    Maak een  gat in het midden en bestrijk de bovenkant met de melk.
  • Zet de pastei in de oven bij 220°C tot hij mooi bruin en gerezen is – ongeveer 35 minuten.
    Voor het opdienen smelt je de boter en giet die door het gat in het midden.

Tip: Serveer er naast de zure room een witloof-veldslasalade bij voor een Belgisch accent of een rodebietsalade om in de Russische sfeer te blijven.

Geen opmerkingen: