vrijdag 14 februari 2014

Linzenburgers



Ik ben altijd op zoek naar interessante vegetarische recepten. Vooral die waar de eiwitrijke groenten die ons ter beschikking staan zoals linzen en bonen op een originele manier tot een smakelijk gerechtje worden verwerkt.
Van één van onze vakantiebestemmingen in Asturias, Spanje, kregen we vorige week een berichtje over hun nieuwe website (een fantastische plek trouwens, voor wie het interesseert, is hier de link). En jawel daarop stonden nu ook een aantal van hun recepten. Dit is er ééntje van met enkele kleine aanpassingen.
Wij aten het met een slaatje van rode biet en gegrilde knolletjes.

Ingrediënten
200 g Puy (groene) linzen of blonde linzen 
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 knoflookteentje, gesnipperd
200 g courgette, geraspt
100 g geraspt oud brood, of bij gebrek hieraan paneermeel 
1 el witte bloem
3 el verse peterselie, gehakt
½ tl komijnpoeder
Zout en peper
Olijfolie

Voor de saus
150 ml room 
1,5 el balsamico
1 el provençaalse kruiden

Bereiding
  • Kook de linzen in een ruime hoeveelheid water op een middelhoog vuur tot ze gaar zijn. Niet alle linzen koken even snel: sommige zijn gaar na 35 minuten anderen pas na een uur. Zorg ervoor dat er steeds ongeveer 2 vingers water boven de linzen staat.
  • Giet de linzen af als ze gaar zijn en laat ze afkoelen.
  • Fruit de ui en de knoflook in een beetje olijfolie op een laag vuur gedurende 5 à 10 minuten tot ze doorschijnend zijn.
  • Doe het uienmengsel bij de  linzen, kruid met komijnpoeder, zout en peper.
  • Voeg het brood, de geraspte courgette, het ei, de peterselie en de witte bloem toe. Meng goed. Laat even rusten. Dit zorgt ervoor dat de courgette haar vocht min of meer afgeeft waardoor er gemakkelijker burgers van te vormen zijn.
  • Vorm van dit mengsel burgers.  De hoeveelheid is voldoende voor 8 grote of 12 kleine burgers.
  • Bak de burgers in olijfolie gedurende 5 à 10 minuten aan elke kant. Wanneer ze lichtbruin zien, zijn ze klaar.
  • Meng de room met de balsamico en de provençaalse kruiden en laat op een zacht vuurtje 10 minuutjes warmen. 
 Tip: Als je sojaroom gebruikt, is dit gerecht geschikt voor mensen met een lactoseintolerantie, ms of als je om andere redenen geen zuivelproducten mag eten.

Geen opmerkingen: